Sterke tanden

Het meest bekende mineraal voor sterke tanden: fluoride. Fluoride zit in bijna elke tandpasta. Er zit ongeveer 1,0 tot 1,5 milligram fluoride per 1 gram tandpasta. Het fluoride zorgt ervoor dat de tanden beschermd worden en dat het tandbederf nauwelijks kans maakt. Er zijn verschillende manier en producten die je kunt gebruiken om sterke en mooie tanden te krijgen. Voorbeelden hiervan zijn gebruik maken van een elektrische tandenborstel, tandenragers, flosdraad en tandenstokers.

Welke producten moet je gebruiken voor een sterk tanden

De beste producten voor sterke tanden zijn een elektrische tandenborstel, tandenragers, flosdraad en tandenstokers. Door het gebruikmaken van een elektrische tandenborstel wordt de tandplak verwijderd. Dit gaat met een normale tandenborstel een stuk moeilijker. Dit komt omdat je veel moet schrobben en boenen om de tandplak te kunnen verwijderen. Een tandenrager wordt vaak gebruikt om tussen de tanden en kiezen de tandplak te verwijderen. De tandplak bouwt zich op en kan meestal met een normale tandenborstel niet verwijderd worden. Dit komt omdat de normale tandenborstel hier niet bij kan. Veel tandartsen adviseren om dagelijks een rager te gebruiken. Dit voorkomt verschillende dingen, zoals tandvleesontsteking, gaatjes en een slechte adem. Bij het aanschaffen van een tandenrager moet er gekeken worden naar de juiste maat. Een tandarts of mondhygiënist kan jouw adviseren welke maat het beste bij je past.

De verschillende producten

Vaak worden er meerdere maten geadviseerd. Dit komt doordat de ruimte tussen tanden verschillend is. Voor de ene plek heb je bijvoorbeeld een andere maat nodig dan bij de andere plek. Naast de elektrische tandenborstel en de tandenrager, kun je ook gebruik maken van flossdraad. Dit is een geweven draadje, dat bestaat uit zijden of nylon, in een waslaag. Het doel van flossen is het reinigen en cariës te voorkomen tussen de tanden. Je gebruikt het flossdraad dus voor tussen de tanden. Een voordeel van flossdraad is dat het makkelijk tussen je tanden kan glijden. Dit komt doordat het draadje met een waslaagje is bedekt. Daarnaast breekt het flosdraad niet wanneer je aan het flossen bent. Dit maakt het flossen nog makkelijker. Het laatste product is de tandenstoker. Het doel van de tandenstoker is restjes eten tussen je tanden te verwijderen en de tandplak los te maken. Het hout van een tandenstoker heeft een schurende werking. Hierdoor wordt het tandplak makkelijker verwijderd. Het is belangrijk om restjes eten weg te kunnen halen. Alle bovenstaande producten zorgen ervoor dat de restjes eten verwijderd worden. Dit geldt ook voor het verwijderen van bacteriën en tandplak. De risico’s om ontstoken tandvlees en gaatjes op te lopen wordt hierdoor heel erg verkleind.

Overige tips

Naast de goede producten om je tanden te versterken is het belangrijk om iedere dag ’s ochtends en ’s avonds je tanden te poetsen. Het is hierbij belangrijk dat je minimaal twee minuten je tanden poetst. Je kunt ervoor kiezen om ieder kwadrant van je mond 30 seconden te poetsen. De kwadranten zijn linksboven, rechtsboven, linksonder en rechtsonder. Zorg ervoor dat je een goede tandenborstel hebt en deze regelmatig vervangt. Wanneer je een tandenborstel te vaak en te veel gebruikt, dan kunnen de bacteriën zich vasthouden aan de tandenborstel. Verder is het handig om een uur na het eten van zure vruchten en drankjes pas je tanden te poetsen en niet direct erna.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord