Hoe weet je of een Google Chrome Extensie veilig is om te gebruiken

Je kunt niet elke oude Chrome extensie vertrouwen, weet je.

Chrome extensies zijn geweldig. Ze kunnen je helpen beter te schrijven, vervelende advertenties op afstand te houden, en je geld besparen terwijl je winkelt, naast honderden andere taken. Maar net als Android apps in de Play Store zijn extensies in de Chrome Web Store niet altijd wat ze lijken. Malware is een grote zorg, en je wilt zeker niet je privacy en veiligheid in gevaar brengen als je een adblocker probeert te downloaden.

Google lijkt te weten dat de kwaliteit en veiligheid van de vele Chrome extensies niet bepaald consistent zijn. Daarom heeft het bedrijf een nieuw systeem uitgerold om geverifieerde extensies en makers te identificeren. Terwijl je door extensies bladert om te downloaden, zul je twee nieuwe badges beginnen te zien op gerenommeerde opties, die beide verschillende manieren aanduiden waarop die bepaalde extensie en/of zijn uitgever legitiem zijn bevonden.

De “Featured” badge verschijnt als een blauw lint-icoon op bepaalde extensies. Volgens Google kent het bedrijf deze badge toe aan extensies die “onze technische beste praktijken volgen en voldoen aan een hoge standaard van gebruikerservaring en ontwerp”. Het leuke aan deze badge is dat het een teken is dat de extensie met de hand is beoordeeld door teamleden bij Chrome, in tegenstelling tot een toekenning door een algoritme of ander programma.

Deze teamleden kijken of de extensie een stevige winkelpagina heeft met een duidelijke weergave van de functies; of hij goed werkt voor wie hem downloadt; of hij de nieuwste Chrome API’s gebruikt; en, wat ik het belangrijkst vind, of hij de privacy van de gebruiker respecteert. Hoewel Google zelf niet de beste reputatie heeft als het op privacy van gebruikers aankomt, is het goed te zien dat het bedrijf tenminste erkent dat het de moeite waard is ervoor te zorgen dat een extensie niet schaamteloos je gegevens steelt.

Gevestigde uitgevers badge

Wanneer Google van oordeel is dat een uitgever heeft laten zien dat hij binnen het beleid van zijn ontwikkelaars programma werkt en zijn identiteit met Google heeft geverifieerd, kent het bedrijf hem de Established Publisher badge toe. Je ziet deze badge als een vinkje naast de website van de uitgever. Deze badge is nog een goede manier voor gebruikers om de extensie die ze willen installeren te vertrouwen, want het betekent dat Google weet wie ze zijn. Als de ontwikkelaar iets geks probeert, is hun account waarschijnlijk geroosterd.

Wat kun je nog meer doen om er zeker van te zijn dat een Chrome extensie veilig is?

Zelfs met deze twee nieuwe badges op hun plaats, moet je de beste praktijken blijven toepassen voor je extensies naar je browser downloadt:

Lees de beschrijving helemaal door, zodat je precies weet wat je downloadt en wat het belooft te doen.
Bekijk alle toestemmingen die de extensie vraagt. Als je denkt dat er geen enkele reden is waarom de extensie toegang tot je camera zou moeten vragen, is dat een grote rode vlag.
Bekijk op de website van de ontwikkelaar, die altijd op de winkelpagina van de extensie vermeld staat. Als je een vreemde vibe krijgt van de site, of als die niet lijkt te kloppen met de belofte van de extensie die je overweegt, vertrouw dan op je gevoel en laat het met rust.
Vergeet niet de recensies te bekijken. Als klanten louche ervaringen met een uitbreiding hebben gehad, zullen ze dat waarschijnlijk in de commentaren melden. Aan de andere kant, als de meeste commentaren vrij oud zijn en je geen recente kunt vinden, kun je misschien beter wegblijven. Zorg ervoor dat de extensies die je downloadt goed bijgehouden worden, dat verkleint de kans dat ze gecompromitteerd zijn.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord