Hoe kies jij de studie die het beste bij jou past?

Wanneer jij van plan bent te gaan studeren zijn er een aantal zaken die belangrijk zijn om mee te nemen als het gaat om een studiekeuze. Zo is het belangrijk om goed uit te zoeken welke studierichting jij op wilt gaan. Om jou hierbij te helpen worden er hieronder een aantal stappen beschreven die jij kunt gebruiken als jij moet gaan kiezen voor een studie.

5 stappen die jij kunt gebruiken wanneer jij moet kiezen voor een studie.

Zodra jij wil gaan studeren is het belangrijk om een aantal zaken goed uit te zoeken. Hieronder worden 5 punten beschreven die jij kunt gebruiken op het moment jij jezelf gaat voorbereiden:

  1. Allereerst is het goed om uit te zoeken op welk niveau jij wil gaan studeren. Natuurlijk hangt dit onder andere ook af van het diploma dat jij op de middelbare school hebt gehaald. Maar met een VWO diploma kun je ook zeker een hbo opleiding volgen. Wanneer je deze keuze hebt gemaakt kun je gaan kijken welke opleidingen er op jouw niveau worden aangeboden.
  2. Zodra je hebt besloten op welk niveau jij wil gaan studeren is het zaak om te gaan kijken welke studies worden aangeboden en welke studie nu echt bij jou past. Hiervoor kun je bijvoorbeeld verschillende studiekeuzetests maken. Deze kun je gemakkelijk online vinden en zullen jou een beeld geven welke studierichting goed bij jou zou kunnen passen.
  3. Check welke vakken jij interessant vond/vindt en welke vakken jou gemakkelijk af gingen op de studie die jij hebt gedaan of op dit moment nog steeds volgt. Hiermee zorg je ervoor dat jij het meeste haalt uit de onderwerpen waar jij goed in bent.
  4. Om te achterhalen welke studie goed bij jou aansluit is het ook belangrijk om erover te praten met bijvoorbeeld jouw ouders en vrienden. Je kunt dit doen door jouw top 3 studies te bespreken en uit te leggen waarom je voor die specifieke studie wil gaan kiezen. Op deze manier kun je kijken welke punten jij belangrijk vindt en door middel van een discussie kijken of deze argumenten de doorslag kunnen geven om definitief te kiezen voor een studie.
  5. Om nieuwe inzichten te krijgen is het een goed idee om vrienden, familie en bijvoorbeeld docenten te vragen wat zij jouw sterke eigenschappen vinden en welke eigenschappen ze minder sterk vinden. Dit zorgt ervoor dat je zonder eigen (vertekend) beeld kunt kijken welke eigenschappen jij kunt gebruiken in een nieuwe studie.

Kortom is het dus belangrijk om te kijken op welk niveau jij zou willen gaan studeren en hierna te kijken welke sterke punten jij hebt. Kijk hier samen met jouw interesses naar om te kiezen voor een passende vervolgstudie. Bespreek dit samen met vrienden, familie en docenten en neem al deze inzichten mee om uiteindelijk de definitieve keuze te maken voor een studie. Succes!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord