Dit is wat je wilt weten wanneer je start met beleggen in cryptovaluta
Bent je op zoek naar een andere manier om meer uit je geld te halen? Dan zit je misschien wel te denken aan het beleggen van cryptovaluta. Maar waar moet je precies op letten, en hoe start je hiermee? Op deze vragen geven we antwoord in dit blog.
Cryptovaluta versus traditioneel geld
Er zijn zeker overeenkomsten in traditionele valuta en cryptovaluta. Maar er zijn ook wezenlijke verschillen. Traditioneel geld wordt overal ter wereld gebruikt om betalingen te verrichten. Met cryptovaluta werkt dit iets minder makkelijk. Dit wordt namelijk niet gezien als een regulier betaalmiddel.
Waarde van het geld
Ook de waarde van het geld wordt op een andere manier bepaald dan bij cryptovaluta. Bij traditioneel geld wordt de waarde bepaald door vraag en aanbod en regulatie van de overheden. Bij cryptovaluta is er geen regulering. Hierdoor ontbreekt de basis voor een stabiele waarde.
Gelimiteerde hoeveelheden
Een ander belangrijk verschil is dat traditioneel geld wordt uitgegeven door de overheid en dit reproduceerbaar is. Bij cryptovaluta heb je altijd te maken met een gelimiteerde hoeveelheid en deze is niet reproduceerbaar. Bij alle digitale valuta geldt er een maximale hoeveelheid in circulatie.
Als laatst is een logisch verschil dat traditioneel geld tastbaar is, en cryptovaluta virtueel is.
Welke soorten cryptovaluta zijn er?
Er zijn veel verschillende soorten cryptovaluta. De bekendste is de Bitcoin. Hierover hoor je ook het meest in het nieuws. Maar er zijn nog veel meer soorten cryptovaluta. We bespreken hieronder twee andere, iets minder bekende valuta: de ripple en ethereum.
Ripple
Een term die je bij Ripple vaak hoort is XRP. Ripple is in principe het netwerk en XRP de coin. Toch wordt de coin vaak Ripple genoemd. Ripple staat steevast in de top 5 met projecten met de hoogste market cap. Ripple is dus best succesvol te noemen. Interesse in Ripple? Je kunt Ripple kopen bij onder andere Bitvavo.
Ethereum
Ethereum is weer een andere valuta. Het is een open source netwerk dat gebruik maakt van blockchain technologie. Binnen Ethereum kunnen apps worden gebouwd, Dapps genoemd. De ether is de betaaleenheid binnen dit platform. Dit is vergelijkbaar met de Bitcoin. Interesse in Ethereum? Je kunt Ethereum kopen bij Bitvavo.
Hoe kun je beleggen in cryptovaluta?
Wallet
Om te kunnen gaan handelen in cryptovaluta moet je beschikking hebben over een digitale portemonnee. Dit wordt ook wel een Wallet genoemd. Hier kun je de digitale munten veilig in opslaan Op internet kun je meerdere soorten betrouwbare wallets vinden. Bedenk eerst welke specifieke eigenschappen je fijn lijken. Wil je ook via een app kunnen handelen of alleen via desktop? Ook de valuta waarin je wil handelen speelt een rol. Als je bijvoorbeeld uitsluitend in Ethereum gaat handelen kun je kiezen voor Ledger Nano S, als je gebruik wil maken van meerdere valuta kun je kiezen voor Strong Coin.
Plek om te handelen
Als je de wallet hebt gevuld en je kent de goede termen, dan kun je gaan handelen. Zoek hiervoor een plek waar dit kan. Een voorbeeld is bijvoorbeeld Bitvavo. Dit is de grootste en goedkoopste crypto exchange van Nederland.
Overige tips
Daarnaast nog een aantal andere dingen waar je op moet letten:
Zorg dat je genoeg spreiding aanbrengt, dus dat je diversifieert. Hierdoor verlaag je de risico’s en kun je beter resultaat halen.
Raak niet in paniek bij schommelingen. Koersschommelingen komen in cryptovaluta veel voor, dus doe je aandelen niet zomaar met verlies van de hand.
Heb geduld. Je kunt een gedeelte van je munten verkopen als de waarde verdubbeld en het andere gedeelte bewaren voor lange termijn belegging.
Na dit artikel weet je waarschijnlijk wel of cryptovaluta wat voor jou is. Zorg dat je goed ingelezen bent, en we wensen je veel succes!